tirsdag 6. oktober 2009

Bruk av digitale medier i Kunst & Håndverk

Som lærer har jeg jobbet mye med faget K&H i skolen. Med studiet IKT og læring er jeg derfor også opptatt av hvordan jeg og elevene kan nyttegjøre oss av digitale medier i dette faget. Etter å ha prøvd ut programmert PhotoStory3 har jeg reflektert litt rundt bruk av dette programmet i forhold til dokumentasjon av arbeidsprosessen fra ideskisse til det ferdige produktet. For å oppnå læring er det viktig at elevene reflekterer over egen utvikling gjennom en prosess. Digitale hjelpeverktøy kan i denne samenhengen være at elevene bruker digitalkamera, eller mobilkamera, (som mange elever har på egen mobiltlf. i dag) der de tar bilder av skisser og hvordan produktet utvikles underveis. Deretter kan de legge bildene inn i PhotoStory for så å forklare framgangsmåte med tekst til bildene. Den ferdige dokumentasjonen/photostoryen kan benyttes i en presentasjon av det ferdige produktet og den kan lagres i elevens digitale portefølje. I læreplanen (LK06) under K&H står det at ved utgangen av 10. klasse skal elevene kunne arbeide digitalt med dokumentasjon, refleksjon og egen produksjon.
IKT-og læring i skolen?

Det er et krav i Læreplanen for Kunnskapsløftet (LK06) at det digitale skal integreres i alle fag. Det er nå en stund siden den nye læreplanen ble innført i skolen og det hevdes fra mange hold at den digitale kompetansen blandt lærere er mangelfull. I Otnes bok "Å være digital i alle fag" hevdes det at det er et gap mellom intensjonene i læreplanen og realiteten ute i skolene. For at kravene i læreplanen skal bli ivaretatt ute i skole er det nødvendig at det gjøres et løft når det gjelder kompetanseheving blandt lærere på det digitale området. Etter min mening har det ikke fra myndighetene blit nok tilrettelagt for at lærere skal føle seg kompetente til å tilrettelegge for digital aktivitet i alle fag. En del lærere har skaffet seg kompetanse på området og flere er på vei, men de fleste på egen regning og av egen interesse. Mange lærere har i dag god teknisk dataferdighet, men liten kompetanse i hvordan man på en pedagogisk måte kan bruke det digitale som et arbeidsverktøy for å oppnå ferdigheter og kunnskap i de ulike skolefagene. Begrepet IKT og læring blir derfor altfor mange ganger brukt som ren datateknisk trening der "data" står på timeplanen.
norskboka.no -anbefalt lesing.
Har akkurat lest boka norskboka.no av Leif Harboe. Boka er lettlest og oversiktlig. Forfatteren er spesielt opptatt av hvilke muliheter som fins for å utvikle samskriving av tekst. Han refererer til læreplanen og viser eksempler på hvordan man kan bruke de ulike digitale verktøyene i skolen og da spesielt i norskfaget. Videre tar han opp hvilke verktøy som fins for å produsere sammensatte tekster. Et av kapitlene tar spesielt opp hvordan man som lærer kan jobbe i forhold til å oppøve kildekritisk evne og kunnskap om opphavsrett hos elevene. Mange elevarbeider viser at dette er det stort behov for. I den digitale verden der det er lett å låne og dele blir det derfor viktig at elever får et forhold til disse begrepene.

fredag 2. oktober 2009

Vi er godt i gang med studiet nå. Første gruppeoppgave er ferdig og vi på gruppa synes vi har lært mye gjennom avisproduksjonen, og så var det jo supert å få så god tilbakemelding fra lærer!
Nettsidene til tidligere IKT-studenter,(som er å finne på:https://fronter.com/hibo/main.phtml )er veldig inspirerende å lese, med mange gode undervisningsopplegg og ideer til egne oppgaver.Har så vidt begynt å forberede meg til neste samling med å prøve ut programmet PhotoStory3. Så langt virker det veldig enkelt å bruke, med mange spennende muligheter. Gleder meg til vi skal ta fatt på neste oppgave!